Gevallen voor het vaderland… (deel 1)

Op 11 november 1918, om 11.00 uur ’s ochtends, ging de wapenstilstand in, die het einde van de eerste wereldoorlog betekende. Tot op heden is dit in ons land een feestdag waarop de gesneuvelden en slachtoffers van de eerste wereldoorlog worden herdacht. En dat waren er nogal wat. In het Belgian War Dead Register bevinden zich 49072 gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog. En één daarvan is Jan Francis Timbermont uit Denderwindeke.

timbermont-jan-francis-frontfoto-portret-recto-webJan Francis Timbermont wordt geboren op 21 mei 1893 in Denderwindeke. Hij is de oudste zoon van Pieter Raymondus Timbermont en Olivia (Olieva) Turf. Op het moment dat de oorlog in de zomer van 1914 uitbreekt, is hij 21 jaar. Het gezin telt op dat ogenblik vijf kinderen: Jan Francis (1893), Maria Francisca (1896), Vital Odilon (1898), Désiré Richard (1903) en Frans (1913). In 1904 werd ook Louis Valere geboren, maar die overleed op jonge leeftijd in 1909. Jan Francis werd ook dooppeter van zijn jongste broer Frans.

Jan Francis overleefde de oorlog niet. Hij sneuvelde aan de IJzer, op 22 juli 1917. Hij was op dat moment wachtmeester in het eerste regiment artillerie. Een van de familieverhalen luidt dat hij werd getroffen door ‘friendly fire’, dus door de eigen troepen. Of dit berust op waarheid of niet, valt onmogelijk te achterhalen.

De officiële doodsoorzaak, terug te vinden in zijn militair dossier, spreekt in elk geval over ‘Mort à l’hôpital de Beveren s/Yser, le 22 Juillet 1917 par suite de blessures reçues à l’ennemi’. Verder is er nog sprake van een schedelbreuk en doorgesneden aders van het linkerbeen door een scherf in het linkerdijbeen. Hij is in het hospitaal aan zijn verwondingen bezweken. We komen later nog terug op zijn periode aan het front, en op de gebeurtenissen die plaatsvonden op 22 juli 1917.

Aanvankelijk werd Jan Francis begraven in Beveren a/d IJzer, waar het militair hospitaal stond waar hij is overleden. Pas na de oorlog, in augustus 1924, werd hij herbegraven op het militair kerkhof in De Panne. Daar is zijn graf nu nog steeds te vinden. Volgens onze enthousiaste gids in het documentatiecentrum in het legermuseum in Brussel, werd na de oorlog aan de nabestaanden van de gesneuvelde soldaten gevraagd of de overledene moest worden herbegraven in zijn eigen gemeente, of op een militair kerkhof. De familie Timbermont koos voor dat laatste. Het kerkhof waar Jan Francis begraven ligt, kan je terugvinden in De Panne, Kerkstraat 67. Nog een tip voor wie zelf zijn graf wil bezoeken: bij ons laatste bezoek vonden we zijn naam niet terug in het gravenregister aan de ingang van het kerkhof. Hij ligt er wel degelijk begraven!

Is er in Denderwindeke dan geen enkel spoor van hem terug te vinden? Toch wel. Links naast de ingang van de kerk is er een herdenkingmonument voor gesneuvelde soldaten. Daar wordt zijn naam, samen met de plaats en datum van overlijden, wel vermeld.

timbermont-jan-francis-19170722-foto-graf-militair-kerkhof-de-panne__kleiner

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s