Oude Franse adel?

De verhalen over de familie Timbermont hangen samen met de stamboom. Daaraan wordt nog stelselmatig gewerkt (en die we nog dit voorjaar deels willen publiceren op deze site). Nieuwe namen en data duiken nog af en toe op, en hoe meer mensen die alles volgen, hoe meer kans dat we een en ander kunnen vervolledigen. Boeiender zijn de verhalen achter de mensen. Hoe vinden we die verhalen? Ze worden doorverteld, soms over hele generaties. Maar soms kan simpelweg een zoekopdracht op het internet al tot nieuwe verhalen leiden!

Een van de nieuwe resultaten die we heel recent aantroffen tijdens onze zoektocht was een verwijzing in een boek naar ‘Chevalier De Timbermont’. Net zoals iedereen die aan een stamboom werkt, hopen ook wij ergens in de stamboom een link te vinden met een bekend iemand, een gezonde portie ijdelheid is ons niet helemaal vreemd. Een ‘chevalier’ is dan al een mooi begin. In het betreffende boek, dat handelt over gevluchte Franse protestantse edelen in de 17de eeuw, staat enkel een vermelding: de dochter van onze chevalier trouwt met een andere Franse edelman. Meer informatie is via die weg niet te vinden.Een zoektocht op de naam van deze dame, leert ons gelukkig al meer. Haar naam was Anne Le Cauchois en ze was de dochter van David Le Cauchois, heer van (onder meer) het leengoed Thibermont.

Dat leengoed lijkt zich te bevinden in de buurt van de Franse stad Dieppe. Ook andere plaatsen waar onze ridder ‘heer’ was, bevinden zich in die buurt. Als we verder zoeken op deze nieuwe schrijfwijze, dan vinden we nog andere verbanden in de buurt van Dieppe, onder meer een klooster.

Wat is nu het verband met de familie Timbermont? Dat is niet meteen duidelijk en kan nog alle kanten op. Misschien is er helemaal geen verband. Maar het is evengoed mogelijk dat iemand uit die streek de naam van het leengoed heeft meegenomen in zijn naam. Of misschien vinden we nog eens een verband met deze chevalier, dan stroomt er een beetje blauw bloed door de aderen. Het levert in elk geval meer dan genoeg stof voor verder onderzoek. En nieuwe blogberichten…!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s