Hoe ziet de stamboom er uit?

We hebben al enkele stukjes van Timbermont-verhalen vertelt, maar tot de stamboom zelf zijn we voorlopig nog niet gekomen. En vooraleer we al te grote verwachtingen creëren, dat zal ook vandaag nog niet het geval zijn.

We lichten wel al een tip van de sluier op. De meeste mensen kennen een stamboom als volgt: je begint bij jezelf, noteert je ouders, je grootouders,… Deze opstelling, waarbij het aantal voorouders elke generatie verdubbelt, heet een kwartierstaat. Bij het samenstellen van de stamboom Timbermont zijn we omgekeerd te werk gegaan: we zijn zover mogelijk teruggekeerd in de tijd en brengen dan van die persoon alle nakomelingen (en hun partners) in kaart. Dit heet een parenteel. Onze stamboom is dus eigenlijk het parenteel van Josephus Tibermont, geboren op 1 april 1687 in Ittre, getrouwd met Marie Anna Josepha Demarest uit Braîne-le-Chateau en gestorven op 14 april 1764 in Lembeek. Van deze man kennen we ook de naam van zijn ouders, maar daarover hebben we (nog) geen verdere informatie. Als we Josephus beschouwen als Generatie 1, dan worden er vandaag de dag kinderen geboren in generatie 10 en generatie 11.

tibermont-josephus-16870401-geboorteakte
Geboorteakte Josephus Tibermont, 1 april 1687

Van al die mensen, op dit ogenblik ongeveer 500 nakomelingen sinds de 17de eeuw, en hun eventuele partners, houden we volgende informatie bij:
– voorna(a)m(en) en naam
– plaats en datum van geboorte
– eventueel: plaats en datum van huwelijk
– eventueel: plaats en datum van overlijden
– welke kinderen, en voor die kinderen dan opnieuw bovenstaande zaken

De informatie die we nu al hebben, komt voor een heel groot deel uit het Rijksarchief (parochieregisters en bevolkingsregisters), uit databanken met rouwberichten van de vereniging Familiekunde Vlaanderen (of een van haar onderafdelingen), aangeleverd (mondeling of schriftelijk) door nog levende nakomelingen en deels overgenomen uit op het net gepubliceerde stambomen van andere mensen.

Er is nog heel veel informatie waarover we niet beschikken of die ons nog niet werd bevestigd door nabestaanden of documenten. Zo willen we zelf alle informatie die uit een stamboom komt die online te vinden is, ook altijd zelf controleren op juistheid. Aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom. Wie beschikt over nuttige documenten (geboortekaartjes, doodsbrieven, rouwkaartjes,…) en die graag aan ons wil bezorgen kan dat via stamboom.timbermont@gmail.com.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s