Over

Verhalen, vragen, antwoorden en nog meer vragen
“Pépé Winnik had een broer die sneuvelde in de eerste wereldoorlog en er werd altijd gezegd dat hij geraakt werd door ‘friendly fire’. De familieboerderij is al tweehonderd jaar in de familie en het is allemaal begonnen met vier broers. In Canada is er een ‘Timbermont Road’, er zal waarschijnlijk wel eens een Timbermont naar daar geëmigreerd zijn.” Dergelijke uitspraken komen herhaaldelijk terug tijdens familiefeesten. Afhankelijk van wie de stelling op tafel gooit en het uur waarop dat gebeurt, is er meer of minder zekerheid over het waarheidsgehalte achter het betreffende verhaal. Wanneer het feest ten einde loopt, verdwijnen de verhalen weer in het familiegeheugen, waar de verhalen al generaties lang de ronde doen. Bij de volgende bijeenkomst komen ze wellicht terug naar boven. Er is ook nooit iemand die deze verhalen echt in twijfel trekt of op zoek gaat naar de feiten erachter.

Of toch? Soms wint de nieuwsgierigheid. Een aantal zaken zijn immers relatief eenvoudig te achterhalen. Zo was de broer die sneuvelde al snel gevonden, letterlijk dan toch. Er was immers nog iemand die de plaats van zijn graf wist op het juiste militaire kerkhof. Maar elk antwoord roept nieuwe vragen op. Zo staan er op dat bewuste graf een aantal eretekens afgebeeld, samen met een aantal codes. Wat wil dat allemaal zeggen? Nieuwe vragen, nieuwe antwoorden en weer nieuwe vragen.

timbermont-road-windermere-canada
Timbermont Road, Windermere, Canada

Stamvader Joannes Josephus
Elk antwoord bracht ons hoger in stamboom van de familie Timbermont. Zo vonden we ook Joannes Josephus Tibermon. Hij werd met deze naam geboren op 20 augustus 1727 in Lembeek. Hij trouwde op 6 juni 1762 in Denderwindeke met Catharina O. Hij overleed in Denderwindeke op 13 februari 1788. Bij zijn huwelijk wordt zijn naam geschreven als Tibermont en bij zijn overlijden als Tibbermont. Drie schrijfwijzen voor één persoon. We gebruiken hem als stamvader voor de familie Timbermont. We zijn er immers (vrijwel) zeker van dat iedereen in Vlaanderen met de naam Timbermont of Timbremont van deze man afstamt.

In een volgende fase gingen we omgekeerd te werk: in plaats van nog verder terug te gaan in de tijd, proberen we nu alle nakomelingen van deze Joannes Josephus in kaart te brengen. Het spreekt vanzelf dat lang niet al deze nakomelingen nog de naam Timbermont (of een variant) dragen. We hebben inmiddels al enkele honderden nakomelingen terug gevonden, maar er zijn er nog een groot aantal ‘te ontdekken’. Daarbij kregen we ook al hulp van vele van deze nakomelingen, vooral om de jongste generaties in beeld te brengen. Onze oprechte dank daarvoor.

Timbermont.be
De website Timbermont.be is het resultaat van een zoektocht naar de feiten achter hele of halve verhalen die binnen een familie de ronde doen. Een zoektocht die ons al veel verder heeft gebracht dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. Hier proberen we de verhalen zo goed mogelijk te reconstrueren, al zijn we geen historici. Er sluipen wellicht fouten in wat we vertellen en we claimen niet we waarheid te verkondigen. Timbermont.be is als een stamcafé, waar straffe verhalen worden verteld en waar je altijd wel een of andere oude bekende kan terugvinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s